Az e-sport tevékenységek közül jelenleg a FIFA játékprogram került be a keretbe. Erről a futball játékról már mindenki hallott, játszható számítógépen és játékkonzolokon egyaránt. Van olyan játékmód, ahol gép ellen kell küzdeni, van amikor egy másik élő ellenfél ellen. A játékkészítők kreativitását és a játék összetettségét mutatja, hogy a programot felkészítették arra a módra is, amikor a csapat minden mezőnyjátékosát egy élő személy irányítja, egy másik csapat ellen. A pályán lévő 22 játékost mind-mind élő személy irányítja. Telegdy Zoltánnal, a DVTK e-sport szakmai vezetőjével és Juhász Józseffel, a csapat menedzserével beszélgettünk.

- Mi a különbség az 1v1 és a PRO CLUB (11v11) játékmódok között?

- Ahogy a bevezetőben már elhangzott, a legfőbb különbség, hogy a PRO CLUB játékmódban 11 játékos irányítja a csapatot, a mesterséges intelligenciának nincs szerepe a játékmenetben. A csapattagoknak egyénileg kell helytállni a saját posztjaikon és a megbeszélt taktika alapján mozogni a pályán. Figyelni kell egymást és tudni hol tartózkodik a csapattárs, merre felé fog mozogni. Ez a játékmód hasonlítható legjobban a valós labdarúgáshoz, az igazi csapatjátékhoz. 

- Miért fontos a DVTK-nak, hogy induljon a PRO CLUBS bajnokságban is?

- Az egyéni játékmódban már megkezdtük az edzéseket és eredményt is sikerült elérnünk. Tovább folytatjuk ezt az utat, de szeretnénk maximálisan kihasználni a FIFA játékszoftver lehetőségeit. A játékkészítők megteremtették annak a lehetőségét is, hogy a mezőny tagjait egyénenként lehessen irányítani, hiszen a futball igazából csapatjáték. A játékidő 2×6 perc.

- Mi a bajnokság menete? Fordulók vannak, mint a fociban?

- Új csapatként, a DVTK színeiben indultunk a magyar bajnokságban, így a szabályok értelmében a másodosztályban fogunk kezdeni. A bajnokságot megpróbálták úgy kialakítani, hogy a lehető legjobban hasonlítson a már megszokott futball bajnokságokhoz. Izgalmas mérkőzések előtt áll a csapatunk. Célunk, hogy megfelelően helytálljunk a magyar és külföldi mérkőzéseken. Természetesen szeretnénk felkerülni az első osztályba. A magyar bajnokságban a mérkőzések vasárnap este kerülnek lejátszásra, az első bajnoki mérkőzés most vasárnap (november 12-én) 20 órától lesz és a Hungarian Unity csapata ellen 2×6 percben fogunk a virtuális pályára lépni. A mérkőzéseket a DVTK YouTube csatornáján követhetik az érdeklődők és a szurkolók.

Szeretném felhívni a figyelmet még egy érdekes mérkőzésre. Szombat este 20 óra 45 perckor  barátságos gálamérkőzésre kerül sor a DVTK és a Queens Park Rangers hivatalos Pro Club csapata között. A mérkőzést a DVTK YouTube csatornáján követhetik az érdeklődők és a szurkolók.

- Kik alkotják a DVTK csapatát?

- A DVTK Pro Club csapata magját egy jól összeszokott „baráti társaság” alkotja. Nincs ebben semmi meglepő, nagyon fontos a megalakulás pillanatában a játékosok motivációja. Az említett baráti kapcsolatok eddig virtuálisak voltak, hisz a csapattagok lakhelye eltérő. A DVTK lehetőséget biztosít ahhoz, hogy ezekből a virtuális barátságokból teljes értékű, személyes találkozókkal kiegészült igazi kapcsolatok és valódi csapat váljék.

- A csapat menedzserét Juhász Józsefet arra kértük, hogy mutassa be a csapatot.

- A csapat magját egy több, mint fél éve együtt játszó társaság alkotja. Ők név szerint Szemán Máté (védekező középpályás), Tamás “Hypno” Gábor (szélső védő), Bedőcs “Mama” Marcell (szélső védő), Papp Szabolcs (baloldali középpályás), Tóth “Ostya” István (közép hátvéd), Megyeri Dávid (védekező középpályás), Rózsa Ábel (csatár), Lukács “Luki” Patrik (támadó középpályás), Rézműves Patrik (jobboldali középpályás), Koltai Olivér (szélső védő), Kósa Gergő (jobboldali középpályás) és jómagam (közép hátvéd). A többi tagunk a közelmúltban érkezett, hogy további minőséget és variációs lehetőséget csempésszen a csapat játékába, tehát az új szerzemények: Látrányi Lucien (csatár), Erdei Tamás (szélső védő), Váradi László (védekező középpályás) és Szuhanyik Péter (kapus). A keret nagy része a csapat berkein belül ismerte meg egymást, akik közül sokan már a való életben is barátságot kötöttek.

- Mennyi ideje játszotok együtt?

- A korábbiakban említett több, mint fél év helytálló, egészen pontosan a többség már 9 hónapja együtt rúgja a virtuális bőrt. Ez nagyban növeli az összetartást és jobb összhangot teremt edzéseken, ami óriási segítséget jelent a felkészülések során.

- Milyen eredményeket ért már el a csapat?

- Az előző szezonban a másodosztály 5. helyén végeztünk, ami talán rossz eredménynek tűnik, de a nyári kupa alkalmával - ahol a magyar bajnokság közel minden csapata képviselte magát - bebizonyítottuk, hogy magasabb szinten is számolni kell velünk, hiszen a legjobb négy csapat között végeztünk.

- Miért döntöttetek úgy, hogy a DVTK színeiben folytatjátok?

- Hol is kezdjem? Jómagam Miskolcon születtem, és bár vidéken élek, a hétköznapjaim nagy részét Borsod szívében töltöm. A személyes kötődésem tehát adott, így mikor megtudtam (egy cikknek köszönhetően), hogy a klub érdeklődik az e-sport iránt, szinte rögtön felvetettem a csapatnak, hogy keressük fel az illetékeseket annak reményében, hogy egy ilyen nagy múltú egyesület része lehessünk, ezáltal is gyarapítva annak történelmét. A csapat teljes mértékben támogatta az ötletet és egyetértettek abban, hogy a DVTK az a klub, amelyet szeretnénk méltón képviselni ebben a rohamosan fejlődő “sportágban”. Számomra ez megnyugvás volt és megkönnyítette a dolgot, hogy a srácok is szimpatizálnak a klubbal. Az eredményét pedig láthatjuk Telegdy Zoltánnak és a DVTK nyitottságának hála, itt vagyunk, és azt gondolom ez nagyszerű dolog.

- Milyen előnyökkel jár, ha egy csapat egy hagyományos klub színeiben versenyez?

- Elsősorban a csapat szurkolótáborát emelném ki, akik effektíve a mi nézőink magját fogják alkotni, mivel a meccseink webes felületen élőben és felvételről is megtekinthetőek lesznek. Ezek után a szakmai tudást is megemlíthetem, amiből a játékmód adta lehetőségeknek hála rengeteget kamatoztathatunk mi is a későbbiekben. Mindezek mellett betekintést nyerhetünk egy hagyományos klub működésébe és részesei lehetünk a mindennapjainak, ami bátran kijelenthetem, óriási élmény minden játékosnak, főleg annak tükrében, hogy többségünk amatőr, illetve profi szinten is sportol a való életben.

- Hogyan készül a csapat a mérkőzésekre?

- A csapat minden este együtt edz. Bár az ezeken való kötelező részvétel nem várható el, szerencsére a keret mélysége lehetőséget ad arra, hogy rendre a megfelelő létszámban tudjunk gyakorolni. Az edzések során számos olyan elem van, amire nagyobb hangsúlyt tudunk fektetni, ugyanis ahogy a valóságban nagypályán úgy itt is a játék számos elemét lehet gyakorolni. A rögzített szituációktól kezdve, a letámadáson át egészen a kontrák vezetéséig.

- Milyen erős a mezőny?

- A másodosztály meglehetősen nagy változáson esett át, a mezőny egy részét új csapatok alkotják, de ez nem szabad, hogy megtévesszen minket, ott van például a korábban XBOX-on magyar bajnok Real Leyendas, akik idén PS4-en is meghatározó csapat lehetnek, nem is beszélve a Puskás Akadémia illetve a DVSC e-sport csapatairól. Egy biztos, színvonalas mérkőzésekre van kilátás, és izgalmas szezon elé nézünk.

- Milyen céllal vágtok neki a bajnokágnak?

- Egy korábbi közvélemény kutatás szerint mi vagyunk a legesélyesebbek a másodosztály megnyerésére, de ez szerintem erős túlzás, és nem lenne fair ilyet kijelenteni a bajnokság kezdete előtt. Nem titkolt célunk, hogy kiharcoljuk a feljutást az első osztályba. Megvannak a lehetőségeink, a megfelelő játékosaink, csak el kell hinnünk és lépésről lépésre leküzdeni az összes akadályt ezen az úton, ha ez sikerül, akkor lehet esélyünk odaérni akár a dobogó legfelső fokára is. Addig viszont még rengeteg munka van vár ránk.

A DVTK kerete:

Mezszám

Név

ID

Poszt

4

Kósa Gergő

kiskosa4

RM

5

Szemán "Boy" Máté

boy11202

CDM

6

Erdei Tamás

terdei

RB

7

Rózsa Ábel

Abel95729

ST

8

Bedőcs "Mama" Marcell

bedocsmarcell

RB

9

Papp Szabolcs

szabipapp

LM

10

Lukács "Luki" Patrik

Rick7Jr

CAM

19

Juhász József

Woodrow719

CB

20

Rézműves Patrik

patrik20160618

RM

27

Megyeri Dávid

megyeridavid

CDM

30

Tóth "Ostya" István

trollostya

CB

55

Váradi László

D3V8811

CDM

71

Tamás "Hypno" Gábor

jameshypno

LB/RB

91

Szuhanyik Péter

Szuhanyik

GK

94

Látrányi Lucien

anonym_9

ST

99

Koltai Olivér

TharmacBacchus6

LB