Mint ismert, a DVTK észak-magyarországi regionális szerepvállalásának egyik első mérföldköveként több mint három esztendeje született együttműködési megállapodás az Egri Sportcentrum SE és a DVTK között, majd a felek másfél évvel ez előtt szorosabbra fűzték a kapcsolatot, és megalakult az Eger Labdarúgó Sport Kft., amelynek a Borsodsport Invest Kft. lett a többségi tulajdonosa.

A szerdai sajtótájékoztatóval újabb jelentős állomásához érkezett a DVTK egri szerepvállalása, hiszen a kormányzati szándékkal egyetértésben, a következő időszakban jelentős sportinfrastruktúra fejlesztések kezdődhetnek a városban.

A Magyar Sportok Házában rendezett eseményen jelen volt Martonné Adler Ildikó, a hevesi megyeszékhely sportért is felelős alpolgármestere, Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki megbízott, a város országgyűlési képviselője, Dr. Bényi Szabolcs, a Heves Megyei Közgyűlés alelnöke és Sántha Gergely, a Borsodsport Invest Kft. ügyvezetője.


- A sportos létesítményfejlesztésekkel az is a célunk, hogy minél több nemzetközi sporteseményt rendezhessen Eger, s ezáltal fellendüljön a városban a sportturizmus is - mondta el Martonné Adler Ildikó. - Tavaly ősszel egy nyolcsávos atlétikai pályát adtunk át Egerben, a Szentmarjay Stadionban, ami az atlétikai és a labdarúgó-szövetség példaértékű összefogásával valósulhatott meg 250 millió forintból. A történet most folytatódik, hamarosan a stadion is a régi pompájában fog tündökölni.

- A sport kiemelten fontos a magyar kormány számára - jelentette ki Nyitrai Zsolt. - Három fő célunk van. Az egyik, hogy a gyerekeknek legyen lehetőségük a mindennapos sportolásra, ennek megfelelően már 1.2 millió gyermek sportol naponta. A második, hogy minél több jelentős sporteseménynek adjunk otthont Magyarországon, ez az országimázs szempontjából és az erre épülő turizmus miatt is rendkívül fontos. A harmadik pedig az, hogy méltó infrastrukturális környezetet alakítsunk ki. Emlékezhetünk, amikor öt és fél éve az egri klub feljutott az NB I.-be, kínos helyzet alakult ki, hiszen nem játszhatott otthon - megfelelő stadion híján. A komplexum megújítására most összesen 2.4 milliárd forint áll rendelkezésére. Az elmúlt évben született kormányhatározat értelmében ezt a kormánytámogatást a Szentmarjay Stadion és környezetének megújítására kapja a Borsodsport Invest Kft. Ennek az újabb egri sportos létesítményfejlesztésnek köszönhetően végre méltó körülmények között sportolhat több mint 300 helyi fiatal, akiknek így meglesz a lehetősége arra is, hogy később esetleg az NB I.-ben, a régió vezető klubjában, a DVTK-ban is kipróbálhassák magukat. Véleményem szerint sporttörténelmi együttműködés jött létre a kormányzat, a helyi civil szervezetek, egyesületek, illetve a városi önkormányzat között.


- Azért fontos ez a fejlesztés, mert nem mindegy, hogy az egri szülők hova viszik sportolni a gyerekeket - hívta fel a figyelmet Dr. Bényi Szabolcs. - A beruházásnak köszönhetően a helyi fiataloknak ezentúl nem kell elhagyniuk a régiót abban az esetben, ha magas szinten kívánnak sportolni. Azért esett a választás a DVTK NB I.-es labdarúgócsapatát is működtető Borsodsport Invest Kft.-re, mert a DVTK mára az észak-magyarországi régió meghatározó brandjének számít.


- Örülök, hogy létrejöhet az egri stadion felújítása - zárta Sántha Gergely. - A 2.4 milliárd forintból új fejépület és egy fedett lelátó épül a Szentmarjay Stadionban, amely így 3500 fő befogadóképességű lesz, ebből 1500 fő befogadására alkalmas fedett lelátóval. Ezen felül az Északi Sporttelep is megújul, ahol egy kétszintes akadémiai épület létesül öltözőkkel, tantermekkel. Így végre európai körülmények között sportolhatnak a klub gyerekei. A munkálatok a közbeszerzési eljárás lezárását követően, nyáron elkezdődhetnek el, s jövő év végére be is fejeződhetnek.