Chris Docherty - a kínai labdarúgó-utánpótlás fejlesztésért felelős koordinátor-helyettes, aki korábban részt vett a Horvát Labdarúgó Szövetség (HNL) képzési tervének összeállításában - először a DVTK Labdarúgó Akadémia munkájával ismerkedett meg, majd a klubvezetéssel együtt részt vett a Kínai-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban tartott holdújévi ünnepségen.


- Mindenki aggódik a koronavírus miatt, de örömmel hallottuk, hogy a szokásos rendben folyik az oktatás az iskolában - kezdte látogatása után Sántha Gergely a DVTK elnöke. - Kína a világ egyik legerősebb gazdasága, ahol a labdarúgás fejlesztésébe is rendkívül nagy összegeket és energiát fektetnek. Tekintettel arra, hogy a diósgyőri labdarúgást szeretnénk a leghatékonyabb módon fejleszteni, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Kínában zajló folyamatokat, és tanulni is szeretnénk belőle.


- A DVTK Labdarúgó Akadémia vendége volt Chris Docherty, aki a kínai labdarúgó utánpótlás-fejlesztés helyettes vezetője, akinek bemutattuk az akadémián folyó munkát és az infrastruktúrát - folytatta a klubvezető. - Kíváncsiak voltunk a jelentős és sokrétű szakmai tapasztalatán alapuló meglátásaira, mert a későbbiekben a tanácsait fel kívánjuk használni az akadémia további fejlesztésében.


- A kínai újév alkalmából a DVTK meglátogatta a hazánkban egyedüli kínai-magyar két tanítási nyelvű iskolát, és ahol egy jövőbeli kínai együttműködés lehetőségéről egyeztetett a DVTK vezetése a kínai nagykövettel. Ennek keretén belül a DVTK Labdarúgó Akadémia vezetésének célja egy nemzetközi korosztályos torna szervezése, ahol szándékaink szerint egy kínai labdarúgó csapattal is összemérhetik erejüket a diósgyőri fiatalok - zárta Sántha Gergely.

Szívesen dolgozunk együtt a magyarokkal

- A labdarúgás a világ minden országában méltán híres és népszerű - nyilatkozta Tuan Csie-lung, Kína magyarországi nagykövete. - Magyarország pedig egy igazi nagyhatalom ebben a sportágban. Elég visszagondolnunk az 1950-es évek magyar sikereire, amiből annak idején Kína is sokat profitált. Abban az időben egy magyar edző készítette fel a kínai labdarúgó-válogatottat. A magyar-kínai együttműködés tehát a labdarúgásban is messzire nyúlik vissza. Szívesen dolgozunk együtt a magyarokkal. Kína órisái hangsúlyt fektet a labdarúgás fejlesztésébe.