- Az utolsó fordulóban teljesítette minimális célkitűzését a DVTK, és elkerült a kieső helyről. Mennyit számít az, hogy a vonal fölött telel a csapat?

- Lélektanilag nagyon sokat, még akkor is, ha a szoros mezőny miatt a következő fordulóban megváltozhat minden. Az biztos, hogy egyszerűbb lesz a felkészülési időszak, rá lehet nézni a tabellára, ami egy újabb visszajelzés a játékosoknak, hogy fölfelé megyünk. De nem csak elkerültünk a kieső helyről, hanem az ötödik helyezett Mezőkövesd hat ponttal áll előttünk. Nem mindegy, hogy az ember hátrafelé tekinget, vagy előre figyel. Bízom benne, hogy tavasszal egyre inkább az előttünk állók eredményeit kell követnünk.

- Hogyan értékeled 2016 őszét?

- Mindent átéltünk ebben a fél évben, bravúros győzelmeket és csúfos vereségeket is. Amikor igent mondtam a diósgyőri vezetők hívására, akkor a feleségem azt mondta, hogy meg fogom tapasztalni a mennyet és a poklot is. Igaza lett, bár a menny még kicsit odébb van. A Videoton ellen kétszer is nagyon szép győzelmet arattunk, és a Haladás elleni győzelem is emlékezetes. Ugyan csak egy pontot szereztünk, de biztosan életem végéig emlékezni fogok az Újpest elleni fordulatos 4-4-re is. Voltak nehezebb időszakok, de a második körben már kiegyenesedtünk, ha csak ezt az időszakot számítanánk, akkor a bajnokság 6. helyén állnánk. Ez azt mutatja, hogy javuló tendenciát mutat a csapat teljesítménye, jó úton járunk, bizakodva várhatjuk a folytatást. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy több élvonalbeli alakulattal ellentétben mi állunk a kupában.

- 6 győzelem, 3 döntetlen, 10 vereség, 24 lőtt és 36 kapott gól, 21 pont. Mi a tanulsága ennek az eredménysornak?

- Ősszel nagyon sok gólt kaptunk, ezen mindenképpen változtatni kell, mert kevesebb kapott góllal értelemszerűen több pontot lehet szerezni. A vége felé ezen a területen is léptünk előre a Vasas elleni találkozót leszámítva. A 19 mérkőzésen szerzett 6 győzelem is kevés, többször kell nyerni ahhoz, hogy felzárkózzunk a középmezőnybe.

- Hazai pályán még csak-csak jöttek az eredmények, azonban idegenben összesen 4 pontot szerzett a csapat.

- Emlékszem, amikor játékosként szolgáltam a DVTK-t, idegenben akkor is sokkal gyengébben szerepeltünk, mintha a Miskolc táblát elhagyva egy másik arcunkat mutattuk volna. Ezen sürgősen változtatni kell, mert így nehéz eredményesnek lenni, a jó szerepléshez szükség van az ellenfelek otthonában szerzett pontokra is. Azért is fontos kérdés ez, mert tavasszal a hazai mérkőzéseinket sem a saját stadionunkban játsszuk.

- Melyek voltak az ősz fordulópontjai?

- Jól kezdtük a bajnokságot, azonban az FTC elleni találkozón többet veszítettünk, mint három pont, az a vereség sokáig rányomta a bélyegét a teljesítményünkre. A Gyirmót elleni 0-1 pedig még lejjebb taszított bennünket, talán ekkor jártunk a legmélyebben. Ez a tendencia a hazai, Videoton elleni találkozón fordult meg, 2-0-ra nyertünk, és utána a felfelé ívelő pályán egyaránt hosszabbításban szereztünk pontot az Újpest ellen, majd győztük le a Haladást. Korábban hasonló helyzetben mi buktunk pontot, pontokat a hajrában, ebben az időszakban már elhitték a játékosok, hogy nyerni is lehet az utolsó percekben.

- Mi hozta a fordulatot?

- Nagyon hasznos volt a Simán eltöltött néhány nap. Onnan datálódik, hogy elkezdett működni a csapat. Korábban ugyanolyan hangulatot tapasztaltam a mérkőzések után az öltözőben vereség és győzelem után is. Lehet, hogy sok helyen ezt meg lehet tenni, de a diósgyőri közönség mást követel, és a végére meg is értették a játékosok, hogy mit vár el tőlük el ez a közeg, és mit várok el tőlük én. A vége felé már egymásért is küzdöttek, nem hagyták cserben a másikat a pályán. Örömmel tapasztaltam, hogy az őszinteségnek mekkora ereje van, a mini edzőtáborban fordult elő első alkalommal, hogy mindenki a másik szemébe mondta a véleményét, és ez beindított egy olyan folyamatot, ami a pályán is a segítségünkre volt.

- Mi a véleményed általánosságban a bajnokságról?

- Ebben a mezőnyben mindenki meg tud verni mindenkit, senki nem mehet biztosra egyetlen mérkőzésen sem. Ez pedig hosszú távon növeli a színvonalat is, hiszen a csapatoknak állandóan készenlétben kell állni, nem lehet egy napig sem lazítani. Másfél idény tapasztalata alapján azt mondom, jó ötlet volt 12 csapatra csökkenteni a létszámot, még ha ez azzal is jár, hogy egy vereség széria könnyen a kieső helyre sodorhat egy csapatot. Ugyanakkor fordítva is igaz, sorozatban megnyert néhány mérkőzés egészen magasra röpíthet, mint ahogy mind a kettőre akadt példa az ősszel.

- A modern futball velejárója az állandó játékosmozgás, mire lehet számítani ezen a téren a téli átigazolási időszakban?

- Tavasszal a legnagyobb erősítést az jelentheti, ha a sérült játékosaink felépülnek, mert a sok sérülés elég jelentősen meghatározta a lehetőségeinket. Biztosan érkeznek új játékosok, azonban bármilyen posztra is igazolunk, karakteres, győztes típusra van szükségünk.

- Szokatlanul korán kezdődik a tavaszi szezon, 2017. február 11-én már kupamérkőzést, egy héttel később pedig bajnokit játszik a DVTK. Mire elég a felkészülési időszak?

- Általában hat hetes felkészülést szoktam vezényelni, most kurtább lesz ez az időszak, de nem sokkal. A rendelkezésre álló idő alatt szeretném még jobban a saját képemre formálni a csapatot. Az ősz végére erőnlétileg jelentősen előre léptünk, ezen az úton szeretnénk még tovább haladni januárban. Manapság nincs akkora különbség a szezon közbeni és a nyári, téli felkészülés között, de ilyenkor mégis rá lehet tenni egy lapáttal. Ezen kívül is sok mindent lehet gyakorolni, például a játékrendszerek finomhangolását is el lehet végezni. Bízom benne, hogy a tavaszi rajton egy olyan csapatot láthatnak a szurkolók a pályán, amilyet elképzeltem.

- Akkor most jöhet a jól megérdemelt szabadság?

- Egy ilyen szezon után nehezen kapcsolok ki, akaratlanul is a közelmúlt mérkőzései körül járnak a gondolataim. Mire fejben is eltávolodnék a focitól, akkor pedig már kezdődik a felkészülés. Végezetül szeretném megköszönni mindenki munkáját, akik segítettek abban, hogy a csapat kiegyenesedjen a végére, és békés, boldog karácsonyt, valamint diósgyőri sikerekben gazdag új esztendőt kívánok minden szurkolónak!

A DVTK tervezett téli felkészülési programja ide kattintva olvasható. 

Az OTP Bank Liga állása 19 forduló után

# CSAPAT J GY D V LG KG GK P
1. Videoton FC Videoton FC 19 10 4 5 39 19 20 34
2. Budapest Honvéd Budapest Honvéd 19 10 4 5 32 17 15 34
3. Vasas FC Vasas FC 19 10 4 5 30 18 12 34
4. Ferencvárosi TC Ferencvárosi TC 19 8 6 5 34 27 7 30
5. Mezőkövesd Zsóry FC Mezőkövesd Zsóry FC 19 7 6 6 21 22 -1 27
6. Újpest FC Újpest FC 19 6 9 4 30 26 4 27
7. Szombathelyi Haladás Szombathelyi Haladás 19 7 5 7 22 23 -1 26
8. Paksi FC Paksi FC 19 5 8 6 18 24 -6 23
10. Debreceni VSC Debreceni VSC 19 5 5 9 20 26 -6 20
11. MTK MTK 19 4 8 7 12 21 -9 20
12. Gyirmót FC Győr Gyirmót FC Győr 19 3 4 12 8 31 -23 13