A - 2018-ban az Év stadionjának megválasztott - DVTK Stadionnal szemben található komplexum átadásában részt vett Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára és a Magyar Birkózó szövetség elnöke, valamint Leisztinger Tamás, az Arago cégcsoport és a DVTK tulajdonosa.


- A sportegészségügynek és a sporttudománynak óriási jelentősége van - mondta köszöntő beszédében Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter. - Annak érdekében, hogy sportolóink továbbra is világszinten tudjanak teljesíteni, a magyarországi sportinfrastruktúra, sportszakember-képzés, a sporttudomány és a sportegészségügy feltételeinek és színvonalának a folyamatos fejlesztésére van szükség. Éppen ezért támogat a magyar kormány minden ilyen típusú fejlesztés és ezért is biztosítottunk támogatást, mintegy másfél milliárd forint értékben, ahhoz, hogy az itt látható épületben a DVTK sportegészségügyi központja létre jöhessen. Ráadásul egy regionális fejlesztésről beszélhetünk. A DVTK-család egyre nagyobb, már nem csak diósgyőri, hanem észak-magyarországi család is. Ehhez a fejlesztéshez kapcsolódik egy salgótarjáni és egy egri beruházás is.  A stadion mellett tehát egy újabb – európai szinten is csúcstechnológiájú – komplexummal gazdagodik a DVTK. Ennek köszönhetően a sportolóknak lehetősége lesz, hogy a sérülések kockázatát a lehető leghatékonyabb preventív módszerekkel előzzék meg, csökkentsék a sérülések kockázatát, a kialakult sérüléseket azonnal diagnosztizálják, a rehabilitációt és a felépülést felgyorsítsák. A cél az, hogy ha egy sportoló sérülést szenved, a lehető leggyorsabban tudjon visszatérni a pályára és tudjon örömet szerezni a drukkereknek. A sport egyszerre fejleszti a lelket és a fizikumot is. Ha sok fiatal sportol Magyarországon, akkor a magyar nemzet sokkal erősebb lesz, még a jelenleginél is. Gratulálok az új beruházáshoz, azt kívánom, hogy mindazokat az erőfeszítéseket, amit a klub vezetői beletesznek, mielőbb viszontlássák akár a labdarúgók, akár a kosárlabdázók, akár a jégkorongozók vagy a többi 13 sportág esetében. Sok sikert kívánok! Hajrá, Diósgyőr!


- Külön öröm számomra, hogy az épületben helyet kaptak a birkózók is, számukra két birkózószőnyeg, edzői irodák, szauna, öltözők kerültek kialakításra. Így a DVTK-Miskolc Birkózó Klub sportolói - Szinay Attila szakosztályvezető úr és Repka Attila olimpiai bajnok, ügyvezető úr vezetésével - a XXI. század igényeihez igazodó, színvonalas, inspiráló környezetben dolgozhatnak majd és készülhetnek fel a versenyekre - folytatta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára és a Magyar Birkózó szövetség elnöke.


- Ezzel a beruházással a DVTK lett az országban az első multisport egyesület, amely saját tulajdonú komplex sportegészségügyi központtal is rendelkezik - tette hozzá Sántha Gergely, a DVTK elnöke. - A DVTK Medical Center nem csak Miskolc, hanem az egész régió igényeit kiszolgálja. Nem csak a klub 2600 felnőtt és utánpótlás korú sportolóját, hanem a régió amatőr sportolóit is várjuk. Fontos volt számunkra, hogy a beruházás a DVTK otthonában, Miskolcon valósuljon meg. Ezzel a beruházással tehermentesítjük az állami fenntartású egészségügyi intézményeket, hiszen a sportolók vizsgálatait a jövőben már az új központban végezzük el. Ez a komplexum emblematikus példája Magyarország Kormányának, Miskolc Megyei Jogú Városának és az Arago Holdingnak az együttműködésére.

Az előkészületek a háttérben már 2016-ban megkezdődtek. Ekkor járt Torinóban Sántha Gergely, a DVTK elnöke és Dr. Szabó Zsolt, a DVTK egészségügyi igazgatója, ahol személyesen tanulmányozhatták a Juventus hasonló egészségügyi komplexumát.

Az épületet a DVTK Kosárlabda Kft. saját forrásból és MKOSZ TAO-forrásból vásárolta meg.


A DVTK Medical Center megvalósításához - az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásában - egy 2017-es kormányhatározat biztosított közel másfél milliárd forintos forrást. A tervezés és kivitelezés másfél év alatt lezajlott, amelynek köszönhetően az országban egyedülálló sportorvosi, diagnosztikai és rehabilitációs központ valósult meg, közel 1000 négyzetméter alapterületen.

A központ a legmagasabb szakmai követelményeket is kielégítő eszközökkel (MRI, röntgen, fizikoterápiás készülék, vizsgálók, egyéb orvosi- és rehabilitációs berendezések) rendelkezik, amely a DVTK és az észak-kelet magyarországi régió felnőtt és utánpótlás korú sportolóit, valamint a helyi lakosságot szolgálja.

A komplexumban kapott helyet a DVTK - a régi stadion elbontása óta terem nélkül maradt - birkózóinak új, modern otthona is. Számukra az épület első emeletén - mintegy hatszáz négyzetméteren - két birkózószőnyeg, edzői irodák, öltözők és szauna került kialakításra.

Az épületben helyet kapott továbbá egy közel kétszáz fő befogadására alkalmas rendezvényterem is, amely sport és egészségügyi konferenciáknak, szakmai továbbképzéseknek ad otthont a jövőben.