- Nagyon vártunk már arra, hogy az akadémiánk egy olyan létesítménnyel gazdagodjon, amely a téli időszakban az utánpótlás számára rugalmasabbá teszi a munkát - árulta el Fogarasi Zoltán, a DVTK Labdarúgó Sportakadémia igazgatója. - Nem csak rugalmasságról, hanem költséghatékonyságról is szó van, hiszen korábban az iskolai tornatermek, csarnokok bérlése komoly összeget emésztett fel. A pandémiás időszakban pedig erre nincs is lehetőség. Éppen ezért nagy jelentőséggel bír, hogy át tudtuk adni ezt a műfüves, fedett csarnokot.

A játéktér mérete 60x40 méteres, a sátor teljes hossza 67,15x45,15 métert tesz ki. A magassága 14 méter, automatizált gépészeti berendezéssel, és tartalék áramforrással is rendelkezik. A DVTK-nál azon dolgoznak, hogy az év minden napján, a jelenlegi formájában szolgálhassa ki a futball-utánpótlást.


- A kinti hőmérséklethez képest maximum 17 fokkal lehet melegebb vagy hűvösebb a sátortető alatt - árulta el érdeklődésünkre dr. Képes Lóránt, a DVTK beruházási igazgatója. - Télen a hideg, csapadékos időjárással szemben nyújt alternatívát, de azon dolgozunk, hogy nyáron a kánikulai hőségben a hűtés is biztosított legyen. Ha a terveinket sikerül megvalósítani, akkor a perzselő naptól is véd majd a sátortető, így az egyébként tűzforró műfűre a legmelegebb hónapokban is rá lehet majd menni.

- A pálya és a fedés rekord gyorsasággal, négy-öt hónap alatt épült fel. A műszaki átadás megtörtént, a DVTK utánpótlása pedig használatba is vette a küzdőteret. Némi csúszás azért történt csupán, mert a területen haladtak át a diósgyőri városrész T-Com és elektromos kábelei, amely többletfeladatot jelentett mindenki számára. Ezúton is szeretném megköszönni a hatóságok és a szolgáltatók rugalmas együttműködését, ami ugyancsak kellett a beruházás gyors és pontos befejezéséhez. Különösen büszkék vagyunk rá, hogy a Diósgyőrben felépült sátortetős, műfüves futballpálya a régió legnagyobb ilyen jellegű létesítményének számít - tette hozzá dr. Képes Lóránt.


A pályával kapcsolatban a tervek már megvannak. Elsősorban a kisebbekre gondolt a DVTK Labdarúgó Sportakadémia, amikor megpályázták az építést.

- Egy időben akár három kisebb korosztály edzése is megoldható ezen a felületen, sőt a kis korosztályokban utánpótlás tornák rendezésére is lehetőséget biztosít a téli időszakban - szögezte le Fogarasi Zoltán. - Az alsó és a középső szekciónk csapatai rövidesen birtokba vehetik a küzdőteret. Nem gondolom, hogy ilyen pályáktól hemzseg az ország. Nagy szükségünk volt rá.