Beharangozó 2023. november 28., kedd

Szerdán a Fenerbahcét fogadjuk az Euroligában

Az Euroliga 7. fordulójában a két veretlen csapat csatája következik: november 29-én, szerdán 18 órától a sorozat címvédője, a török Fenerbahce érkezik a DVTK Arénába. A mérkőzést felvezető cikksorozatunk következő részeként bemutatjuk az aktuális ellenfelet.

Szerdán a Fenerbahcét fogadjuk az Euroligában


Euroliga A-csoport 7. forduló

2023. november 29., szerda (Miskolc, DVTK Aréna)
18:00 DVTK HUN-Therm - Fenerbahce Alagöz Holding (TUR)

Mérkőzés információk

Helyszín

DVTK Aréna
3533 Miskolc, Vanger Vilmos utca 6. A.

Közvetítés

A találkozót az M4 Sport magyar nyelvű kommentárral közvetíti majd.

Ellenfél-leső

A Fenerbahce a török bajnokság, az Euroliga és a Szuperkupa aktuális címvédője, túlzás nélkül állítható, hogy jelenleg a legerősebb csapat az övék az egész női kosárlabda-sportot tekintve. Legutóbbi vereségüket egészen félelmetes módon idén január 7-én szenvedték el a Mersin ellen, azóta sorozatban 50 (!) mérkőzésen nem találtak legyőzőre.

Az Euroliga idei kiírásában mellettünk ők a másik veretlen csapat, sorrendben a Valenciát (96-66), a Lyont (106-57), a Zaragozát (71-74), a Schiot (90-64), a Lublint (50-85) és a Sepsit (110-63) fektették két vállra, így az A-csoport első helyéről várják a szerdai mérkőzést. Övék a legmagasabb pontátlag mérkőzésenként (93,5) és a legmagasabb assziszt-átlag mérkőzésenként (28) az egész Euroliga-mezőnyben.

Játékoskeretüket illetően nehéz néhány játékost kiemelni, hiszen az egész keret világklasszisokból, nemzetközi sztárokból áll. Emma Meesseman idén nyáron Európa-bajnokságot nyert Belgiummal, és a torna MVP-jének is megválasztották. Rendkívül nagy WNBA-, és Euroliga-tapasztalattal rendelkező játékos, posztján a világ legjobbjai között tartják számon. Yvonne Anderson szintén régi motoros, a szerb válogatott és oszlopos tagja. A Fenerbahce irányítója is több szezont töltött a WNBA-ben és az Euroligában is több alkalommal szerepelt már.

Hármas poszton szintén egy világklasszis játékos szerepel a törökök keretében: az amerikai Kayla McBride 2021-ben igazolt a Fenerbe, 2014 és 2021 között a Las Vegas Aces alapembere volt a tengerentúlon. Tőle sem idegen az Euroliga, az orosz Ekaterinburg játékosaként, de a Sopron tagjaként is járt az elitsorozatban. Ha már a magyar vonatkozások: Nikolina Milic Szekszárdról lehet ismerős a magyar szurkolóknak, szintén vaskos WNBA-tapasztalattal rendelkező játékosról van szó. Az amerikai vonalat erősíti McBride mellett Natasha Howard is, aki csapata egyik legjobb pontszerzője eddig a szezonban.

Következő ellenfelünk kerete tele van meghatározó válogatott játékosokkal: Lekovic montenegrói, Laksa lett, a Senyurek-Uzun-Aydin-Onar tengely pedig kivétel nélkül a török nemzeti csapat tagja.