Összefoglaló 2023. december 9., szombat

Sopron Basket - DVTK HUN-Therm 59-74

A decemberi erőltetett menet ezúttal Sopronban folytatódott, ahol a bajnokság 8. fordulójában csapatunk a címvédő Sopron Basket vendégeként lépett pályára. Gyengébb kezdés után fokozatosan lendültek játékba Aho Nináék, akik már féltávnál tisztes előnyre tettek szert. A második félidőben nagyon okosan, taktikusan játszottak a piros-fehérek, akik hárompontos dobásaikkal szétzilálták a hazai csapat védekezését, és végül magabiztos győzelmet arattak a forduló rangadóján.

Sopron Basket - DVTK HUN-Therm 59-74


Nem kezdtük jól a találkozót, amelyen sérüléséből egyből a kezdőcsapatba tért vissza Milica Jovanović, Darcee Garbin maradt így ki a keretből. A soproni álomrajt után Grigalauskytė szerezte az első gólunkat, majd a litván center második kísérlete is beszédült a következő támadás végén (8-4). A 3. perc végén Fegyverneky dupláját jegyezhettük fel, és ezután is a házigazda dominált, nálunk Tadić és Lelik érkezett a pályára. A negyed feléhez közeledve már tíz pont előnye volt a címvédőnek, szerencsére Charles szép tempója utat talált a gyűrűbe (15-7). Egyre jobban belelendültünk a játékba, ezt jelezte Lelik Réka remek hárompontosa, majd Toman Petra és Ana büntetői is pontosak voltak (16-14). A játékrész hajrájába úgy mentünk bele, hogy Petra kiegyenlített, majd újabb büntetődobásokkal immár a vezetést is megszerezte csapatunknak. Varga Alíz triplájával ugyan fordult a kocka, de csak másodpercekre, mert a túloldalon Lelik jól ziccerezett. Amikor Tenyér Zsófi is betalált közelről, úgy tűnt megnyerjük a negyedet, de Varga egy 2+1-essel egalizált (22-22).

 

Amilyen rosszul kezdtük az első negyedet, olyan jól a másodikat. Lelik könnyű kosara után Ana Tadićot kínálták meg remek labdákkal a társak, igaz, közben Mompremier is eredményes volt (24-28). Hiába kért időt Gáspár Dávid, Toman Petra csodálatos hárompontosával mentünk tovább. A következő négy egységet a hazaiak érték el, ekkor Aho Nina rázta meg magát. 10-esünk remek tempója után egy triplát is bezúdított (28-36). Csapkodóvá vált a játék, több hiba is becsúszott, Határ egy pontjára Aho Tyra válaszolt, aki a Turnertől elcsent labdával végigszaladt a pályán és bátran ziccerezett Határ mellett (29-38). Grigalauskytė közelijével mentünk tíz fölé, több kosár már nem is esett a szünetig. Gyenge rajt után egyre magabiztosabbá vált Völgyi Péter együttese és tisztes előnnyel vonulhatott pihenőre (29-40).

 

Nagyszerűen kezdődött a második félidő, hiszen a 21. perc végén Nina vágta be a második hármasát. A frissen beállt Crvendakić rögtön góllal mutatkozott be, majd sorra maradtak ki a dobások mindkét oldalon, és sajnos a következő találatot Turner vitte be (33-43). A sarokból Lelik célzott tökéletesen, dobása három pontot ért, majd egy újabb üresjárat után Milica is távolról vette be a soproni gyűrűt, törvényszerű volt az újabb hazai timeout (33-49). A megbeszélés hatására Varga majd Crvendakić volt eredményes, de a piros-fehérek folytatták a triplasorozatukat, Réka a harmadik, Petra a második hárompontosát szórta (37-55). A soproni csapatban Varga Alíz tartotta a lelket, az ő hat egységével jött közelebb a házigazda, amely a zónavédekezésével ekkor borsot tört az orrunk alá (43-55).

 

A záró negyed góltalan első perce után a fantasztikusan teljesítő Toman Petra tette biztosabbá a vezetésünket öt ponttal, a másik oldalon Turner szerzett könnyű kosarat. Nina is nagyon érett játékot mutatott ma, biztos kezű középtávoli dobásával még szebbé tette az eredményjelzőt (45-62). Némi játékvezetői segítséget kihasználva feljött a Sopron, időt is kért Völgyi Péter (52-62). Hat perc volt még a mérkőzésből, Ana Tadić kezdte kiráncigálni a kátyúba ragadt szekerünket, majd Charles is értékesített egy büntetőt. Sajnos Vargával továbbra sem bírtunk, a hazaiak üdvöskéje a negyedik hárompontosával újra elszomorította a mintegy harminc fős lelkes szurkolótáborunkat. Milica Jovanović megmutatta, hogy ő is képes távolról betalálni, ezzel a dobással újra sikerült visszaverni a hazai gárda felzárkózási kísérletét (55-68). Turner büntetői után már csak négy perc volt hátra, Tadić szép centergóllal válaszolt. A maradék időben már nem forgott veszélyben a diósgyőri győzelem, melyet Lelik büntetői tettek még magabiztosabbá. A végeredményt (59-74) Turner alakította ki.

Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport 8. forduló

Sopron Basket - DVTK HUN-Therm 59-74 (22-22, 7-18, 14-15, 16-19)

Sopron, Novomatic Aréna, 800 néző. Játékvezetők: Goda László, Györfy Rúben, Dr. Németh Patrik.
Sopron: Turner 16, Fegyverneky 2, Sitku 2, Brooks 7/3, Mompremier 5. Csere: Határ 1, Toman R., Böröndy, Papp K. 2, Varga A. 20/12, Crvendakić 4. Vezetőedző: Gáspár Dávid.
DVTK: Aho T. 2, Aho N. 10/6, Charles 3, Jovanović 6/6, Grigalauskytė 6. Csere: Lelik 18/9, Toman 17/6, Tadić 10, Tenyér 2. Vezetőedző: Völgyi Péter.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva böngészhető.


Mérkőzés utáni értékelések

 Völgyi Péter: Nagyon tompán kezdtük a mérkőzést, de a negyed közepétől sikerült változtatni, minél gyorsabban felérni a Sopron gyűrűjéhez, és a saját játékunkat játszani. A második negyedben sikerült mindez a legjobban. A szünet után a zóna ellen is jól reagáltuk, bár utána kicsit akadozott ellene a játékunk. Mivel a DVTK nagyon régen nyert Sopronban mérkőzést, nagyon örülök a mai győzelemnek!

Gáspár Dávid: Szeretnénk gratulálni a DVTK-nak, mind támadásban, mind védekezésben sokkal agresszívabb és összeszokottabb játékot mutattak ma. Jelen állapotunkban ezzel nem tudtunk versenyképesek lenni. A hibát az elmúlt hetek edzéseiben látom és a későbbiekben az itt fellépő problémákat igyekszünk orvosolni. Mindannyiunknak a csapatnál, stábtagoknak és játékosoknak egyaránt sokkal jobb munkával kell előállnunk. Sokkal több van ebben a csapatban, mindent meg fogunk tenni, hogy ezt megmutassuk. A mai napon egy dolgot tehetünk, gratulálunk a DVTK-nak, egyértelmű győzelmet arattak. Gratulálok az Euroligás sikereikhez is, nem véletlenül vezetik itthon veretlenül a tabellát. Mi is szeretnénk olyan állapotba kerülni, hogy versenyképesebb mérkőzést játsszunk egy ilyen kiváló csapattal szemben. Szurkolóinknak köszönjük a sok-sok szaloncukrot, és hogy kijöttek minket támogatni, számukra is sokkal jobb játékot szeretnénk mutatni!

Toman Petra: Nehéz mérkőzésre számítottunk. Fizikális volt, de mindig meg tudtunk újulni, mindig előre lépett valaki. Igazi csapatsiker volt a mai! Örülünk, hogy behúztuk ezt a fontos mérkőzést!

Varga Alíz: Jól kezdtük a mérkőzést, de nem tudtuk a DVTK által diktált tempót tartani. Ebben fejlődünk kell, tovább dolgozni, és biztos vagyok benne, hogy idővel lesz eredménye.