Tisztelt Szurkolótársaink!

Mint láthattátok az előző forduló utolsó 10 percében elcsöndesültünk és kivonultunk a szektorból, ezzel demonstrálva, hogy nem értük egyet az új diszkriminatív kormányrendelettel. Ez nem volt egyedi eset, hiszen az országban több tábor is elhalkult és kivonult (Debrecen,Újpest és Zalaegerszeg is)

Ebben a fordulóban sem lesz másképp, az Üllői úton az első 10 percen ismét csöndben maradunk a Fradi táborral együtt. Hogy ezzel jelezzük a nem tetszésünket az ellen a törvény ellen, ami automatikusan kriminalizálná az összes foci szurkolót nemtől, kortól és rangtól függetlenül.

Ezzel a lépéssel természetesen nem a csapatot szeretnénk büntetni, hiszen ez a csapat megmutatta már, hogy értük érdemes szurkolni és koreográfiákat készíteni.

Mivel az új törvénnyel azt szeretnék elérni, hogy befolyásolják a szurkolói szokásainkat, akár magát a szurkolást, akár a koreográfiákat (nagyméretű lepedők illetve pirotechnika tiltása- Ugye emlékeztek a Cegléd elleni látványra is pirotechnikai showra? Sajnos a törvény értelmében ilyen nem lehet több!-) ezért mindenkit arra kérünk, hogy csatlakozzatok a tiltakozásunk.


Miért rossz a törvény?

Mint köztudott, a kormány nem olyan régen elfogadta a sporthuliganizmusra vonatkozó törvénycsomagot, amely az eddigi szabálysértéseket bűncselekménnyé minősíti, és akár hároméves szabadságvesztéssel is sújthatja a rendbontókat, balhézókat. Biztonságtechnikai szakértők, sportjogászok szerint a törvény megszületése nélkül is adva voltak a lehetőségek a Btk.-ban a renitens elemek kiszűrésére. Mi minősül ma balhénak, rendbontásnak Magyarországon? Balhé, ha berepül egy söröspohár (két éve Zalaegerszegen ez egymeccses pályabezárást jelentett, amit később felfüggesztettek) vagy egy szendvics (Fradi-Vasas mérkőzésen több százezer forint büntetés).


Ki lehet rendbontó az új törvény szerint?

Aki például a saját csapata góljánál úgy örül, hogy felmászik a kerítésre vagy csak akár örömébe megrázza azt. Aki például egy rossz bírói döntés után a pálya felé bedob egy műanyag sörös korsót vagy makukás zacskót. A törvényalkotók ettől az intézkedéstől várja a nézőszám emelkedését. Ez egy olyan gumitörvény, amely bármely szurkolóra ráhúzható. Sok döntéshozó úgy gondolja, hogy a magyar futball legfőbb rákfenéje a huliganizmus, ezért a jelenségért nem járnak a családok mérkőzésekre és nincsen sok néző a magyar lelátókon. Azt hiszik, hogy ha ezzel kapcsolatban hoznak szigorító intézkedéseket - lásd ez az új törvény - majd tódulni fognak az emberek a lelátóra, és az apuka is nyugodtan tudja kivinni családját meccsre. Mert szerintük jelenleg nem járnak családok a mérkőzésekre, ugyanis félelemben vannak. A tények azonban mást mutatnak: igenis járnak családok a mérkőzésekre, a rendbontások száma évente rendkívül elenyésző, valamint a legtöbb néző mégis mindig a „kiemelt kockázatú" mérkőzéseken van, lásd például tavalyi szezonban Nyíregyháza - DVTK. Azt is hajlamosak elfelejteni, hogy a magyar stadionok állapota néhány kivételtől eltekintve kritikán aluli: nincsen normális kiszolgálás - például büfé , illemhelyekre tévedve az embert a hányinger kerülgeti, és a focink színvonaláról még nem is beszéltünk.


Úgy gondoljuk, elsősorban megfelelő infrastrukturális hátteret kéne megteremteni és nem a szurkolók megreformálásával kéne foglalkozni. Az új törvény kriminalizál minden szurkolót, alapból úgy áll hozzánk, mint a potenciális bűnözőkhöz. Az egyik legnagyobb probléma, hogy a biztonsági embereket olyan jogkörrel ruházza fel, amilyennel eddig a rendőrök rendelkeztek: igazoltatáson és a felvételek készítésén kívül a rendőrség megérkezéséig három órán keresztül lehetőségük lesz visszatartani a rendbontó szurkolókat a törvény életbe lépése után. Mindezt olyan emberek végezhetik, akik közül sokan megkérdőjelezhető előélettel bírnak, esetenként bűnözői múlttal."

EZÉRT KÉRÜNK MINDENKIT, HOGY AKI SZERETNE NORMÁLIS HANGULATOT ÉS LÁTVÁNYOKAT 2011. SZEPTEMBER ELSEJE UTÁN IS CSATLAKOZZON A TÜNTETÉSEINKHEZ!

A diósgyőri szurkolói csoportok