Beharangozó 2019. szeptember 25., szerda

Aluinvent DVTK - Reyer Venezia 85-75

Az Euroliga selejtezőjének első mérkőzésén az olasz Reyer Venezia együttesét fogadta az Aluinvent DVTK, és nagyszerű, koncentrált játékkal 85-75 arányban múlta felül ellenfelét. A visszavágóra egy hét múlva kerül sor Velencében.

Aluinvent DVTK - Reyer Venezia 85-75

Valamivel több mint egy percet kellett várni a találkozó első kosarára, de gyorsan követte a második és a harmadik is, szerencsére valamennyi diósgyőri dobást követően hullott a gyűrűbe. Álomrajtot vett a DVTK, a drukkereik buzdítása bénítóan hatott a vendégek játékosaira (11-2). Az olaszoknál Bestango próbálta tartani a lépést, de Morrison és Goree tarthatatlannak bizonyultak, ráadásul egy labdalopást követően Medgyessy is feliratkozott a pontszerzők közé. Az olaszok edzője még ekkor sem érezte úgy, hogy időt kell kérnie, nem úgy irányítónk hármasa után (18-4). Bestango kettesére Megyó remek bejátszása és Morrison ziccere volt a válasz, majd Steinberga jelentkezett egy 2+1-es akcióval (20-9). Pusztai és Anderson középtávolijai után Morrison jeleskedett újra mindkét palánk alatt, majd Pastore sérült meg. Pusztai újabb remek megmozdulásával növelte csapata előnyét, majd egy olasz büntető után Kiss Angelika is beköszönt. Steinberga egy, Škorić három büntetőt értékesített, de a negyed eredményét a vendégek lett légiósa alakította ki (31-15).

 

A második felvonást a Venezia kezdte jobban, előbb Steinberga, majd Macchi süllyesztett el egy-egy hármast, azonban Szűcs és Goree duplái gyorsan kisimították a hazai szurkolók ráncait (35-21). Steinberga nagyon elkapta a fonalat, mégis Morrison négy pontja jelentette a folytatást. Penna gólja után Cziczás László érezte úgy, hogy eljött az ideje egy időkérésnek (39-25). Egy buta labdaeladást Ciabattoni büntetett, nem sokkal később Goree osztott ki egy hatalmas sapkát, kiváltva ezzel a nézők ovációját. A negyed felénél itt is, ott is becsúszott a játékba néhány hiba, de el kell ismerni, Penna pincérdobása nem volt csúnya, ezzel tíz pontra jött fel a vendégcsapat. Az olaszok időkérése után Škorić vágott be egy hármast, majd Macchi duplájára Zele reagált egy 2+1-essel (45-31). Anderson és Pusztai hármasával folytatódott a játék, és Škorić szíve is a helyén volt. A félidő utolsó percében Anderson hintett egy újabb hárompontost, időt kértek a hazaiak. A maradék negyvenegy másodperc elegendő volt a vendégek amarikai bedobójának még egy triplára (50-40). Mindez azt jelentette, hogy a negyedet az olasz csapat nyerte, de az Aluinvent DVTK kényelmes előnyt szorgoskodott össze a második félidőre.

 

Steinberga gyors akciójára Pusztai gyönyörű, két pontot érő pincérdobása, majd Morrison könnyű kosara volt a hazai reakció, a vendégek lettje azonban visszaállította a tízpontos differenciát (54-44).  Medgyessy és Gorini kosárváltása után néhány kimaradt akció következett, aztán Medgyessy villám assziszját Morisson váltotta pontokra, nagyszerű jelenet volt. Morrison lendületben maradt és vele együtt a csapat is, Kiss találata után valósággal felrobbant a csarnok, és az Euroligát kezdte el követelni a DVTK szurkolótábora (65-51). Ciabattoni büntetőivel faragott a hátrányából a Venezia, a másik oldalon Szűcs Réka jeleskedett ebben a műfajban, míg a játékrész végére Macchi tett pontot egy duplával (67-55). 

 

Morrison és Goree szállították a pontokat a záró negyed elején, testvériesen négyet-négyet, Penna kettese jelentette a szépségtapaszt a vendégeknél, akik kissé hitehagyottnak tűntek (73-57). Carrangelo brusztolt be egy kosarat, a következő támadásukból Anderson hármas kísérlete viszont szerencsére csak kísérlet maradt. Bezzeg a túloldalon Goree tarthatatlannak bizonyult, 2+1-essel növelte saját és csapata pontjait (78-59). Bestagno szerzett gólt a festékből, Škorić pedig a büntetővonalról. Goree majd Macchi voltak eredményesek, ami után a DVTK időt kért (81-67). Tulajdonképpen már csak a diósgyőri győzelem nagysága volt kérdéses, ami kétmérkőzéses párharc miatt korántsem volt mindegy. Bestagno két büntetőjére Zele válaszolt egy duplával, de rákapcsolt a Venezia és tíz pontra csökkentette a differenciát Ticchi mester együttese (83-73). Két perc volt hátra a találkozóból, ez idő alatt Steinberga és Zele volt eredményes, tíz pontos előnnyel utazhat a DVTK Velencébe.

Az Euroliga-selejtező visszavágóját október 2-án rendezik Velencében 19.30-as kezdéssel. Előtte pénteken a fővárosban a TFSE-MTK csapata ellen a bajnokságot is elkezdi Cziczás László együttese. A városmajori találkozó szeptember 27-én 18.30-kor kezdődik. 

Euroliga-selejtező, 1. mérkőzés

Aluinvent DVTK - Unama Reyer Venezia 85-75 (31-15, 19-25, 17-15, 18-20)

Miskolc, Generali Aréna, 1500 néző. Játékvezetők: Yalman (török), Zenis (szlovák), Sahin (török).
DVTK: Medgyessy 7/3, Pusztai 9/3, Škorić 9/3, Goree 17, Morrison 28. Csere: Szűcs R. 4, Zele 7, Kiss A. 4. Vezetőedző: Cziczás László.
Venezia: Gorini 2, Anderson 13/9, Bestagno 10, De Pretto 2, Steinberga 22/3. Csere: Carangelo 3, Ciabbatoni 4, Pastore, Macchi 10/6, Penna 9/3. Vezetőedző: Giampiero Ticchi.

Cziczás László: - Nagyon szép mérkőzést játszottunk, a lányok újra egymásra találtak a drukkereikkel. Az ellenfél legjobbja, a litván Gintarė Petronytė ugyan nem játszott, de ez semmit sem von le az érdemeinkből. Különleges ez a győzelem, mert nem minden kulcsember hozta a legjobbját, ezzel együtt száz százalékban megérdemelten nyertük meg a meccset. A visszavágó nehéz lesz, a tíz pont jelentős előny, de a párharc végkimenetelét tekintve határeset. Nagy reményekkel fogunk elutazni, de lehet, még mindig nem mi vagyunk a továbbjutás favoritjai.

Giampiero Ticchi: - Kemény és nagyon forró hangulatú mérkőzés volt. Rosszul kezdtük a mérkőzést, utána végig azzal voltunk elfoglalva, hogy visszajöjjünk. Végül tíz pont lett a különbség, ez pont az a határ, ami még semmit nem döntött el. Nyilván a visszavágón mindent megpróbálunk, hogy megnyerjük a párharcot.